دستیابی محققان گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی به دانش فنی زراعی سازی قارچ‌های بومی دارویی:
      شاه صدف (ارینجی) و انوکی



وضعیت صنعت تولید قارچ خوراکی در ایران و تولید قارچ خوراکی-دارویی شاه صدف (ارینجی) و انوکی


1- قارچ ارینجی

قارچ های خوراکی با داشتن خصوصیات مطلوب تغذیه ای و اهمیت ویژه دارویی، در چند سال اخیر توانسته است بازار خوبی را در بی ن مصرف کنندگان جهان و ایران ایجاد کند و در سبد غذایی مصرف کنندگان قرار گیرد. همچنین بدلیل در دسترس بودن شرایط و اطلاعات تولید، افراد بسیاری برای انتخاب شغل اول یا دوم به تولید این محصول زراعی تمایل نشان داده اند. اما با توجه به مسیرهای تولید و سوددهی یک محصول در کشور، متأسفانه در چند سال گذشته تولید قارچ خوراکی ارزش افزوده چندانی نداشته و این امر مشکلات فراوانی را برای تولیدکنندگان قارچ خوراکی دکمه ای به همراه داشته و باعث تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی شده است. افزایش هزینه های تولید به دنبال افزایش بهای انرژی، همچنین هزینه مواد اولیه و نیروی انسانی باعث شده است که تعداد زیادی از واحدهای تولیدی قارچ    

های خوراکی به ورشکستگی و از دست دادن سرمایه دچار گردند. در این میان ایجاد تحول در صنعتی تولید قارچ ایران با معرفی نژادهای جدید از قارچ های خوراکی که در کنار هزینه پایین تولید دارای ارزش غذایی و دارویی خوبی نیز باشند، می تواند برای نجات این صنعت از رکود و سوددهی بیشتر تولیدکنندگان مطرح گردد.

گونه های مختلف قارچ خوراکی صدفی (Pleurotus spp.) در منابع علمی بعنوان مواد غذایی دارای خواص دارویی و تغذیه ای مهم شناخته می شوند. ارزش غذایی این قارچ ها در داشتن مقادیر قابل توجهی از پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی است. این قارچ ها با داشتن مقدار کم کالری و مقدار ناچیز قند و همچنین نداشتن نشاسته، برای افراد دارای اضافه وزن و همچنین مبتلایان به دیابت بسیار توصیه شده است.    

     قارچ های خوراکی صدفی (Pleurotus sp.) ، یکی از قارچ هایی است که هزینه تولید بسیار کمتری نسبت به قارچ خوراکی دکمه ای داشته و مراحل تولید آن بسیار ساده تر و از تکنولوژی پایین تری برخوردار است. اما بدلیل داشتن طعمی کاملاً متفاوت با قارچ خوراکی دکمه ای، در ایران با اقبال زیادی روبرو نبوده است. در میان قارچ های صدفی، قارچ دارویی-خوراکی ارینجی (Pleurotus eryngii) دارای یکی از بزرگترین اندام‌های باردهی در بین گونه های قارچ های خوراکی است. عطر دلپذیر و کیفیت پخت مناسب، آن را در ردیف مرغوب ترین قارچ های خوراکی قرار داده است. این قارچ، با رنگ کلاهک کرم تا قهوه ای روشن به طور طبیعی در جنوب اروپا و مناطق مرکز آسیا و آفریقای جنوبی رشد می‌کند. 

این قارچ دارویی-خوراکی در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ژاپن، کره جنوبی، ایتالیا، استرالیا، کشورهای شمالی آفریقا و ایالات متحده آمریکا، بصورت تجاری تولید می شود و طرفداران بسیاری دارد. 

ماندگاری بالا و طعمی مطلوب تر از قارچ خوراکی صدفی، این قارچ را در کشورهای بسیاری جزو محبوب ترین قارچ های خوراکی قرار داده است.



در این راستا بروشور معرفی این قارچ خوراکی نیز طراحی شد که در هفته پژوهش به مخاطبان نمایشگاه، عرضه گردید.



2- قارچ انوکی

گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ های صنعتی موفق به تولید و زراعی سازی قارچ Flammunila velotipes در پایلوت تحقیقاتی این گروه شد. این قارچ که به انوکی معروف است، دارای خواص دارویی فراوان بوده که برای اولین بار در ایران تولید و به مرحله میوه دهی رسید.



  • نشانی ما


  • مشهد پردیس دانشگاه فردوسی، جهاددانشگاهی واحد استان

  • خراسان رضوی، طبقه همکف، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی

  • صندوق پستی: 1376-91775

  • شماره تماس : 38810177-051

  • نمابر: 38810177-051

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی می باشد